You are currently viewing Desery i ciasta pozbawione glutenu

Desery i ciasta pozbawione glutenu

Potrawy bezglutenowe mogą być równie smaczne i pożywne, co te tradycyjne. Dieta ta jest wskazana dla każdego, kto nie toleruje w każdym stopniu glutenu. Jej przestrzeganie wiąże się z wieloma wyrzeczeniami, ale w Polsce i na całym świecie mamy wiele znanych osób, które pokazują, że można czerpać radość z takiego żywienia. Wiele osób tęskni za słodkościami, choć zupełnie niepotrzebnie! Można zrobić tradycyjne ciasta i wypieki w wersji bezglutenowej.

Najlepsze bezglutenowe wypieki cukiernicze

dobre ciasta bezglutenoweBiszkopty i kruszonki – to strata każdego, kto musi przejść na dietę pozbawioną glutenu, a uwielbiał tradycyjne ciasta. Mogłoby się wydawać, że stworzenie idealnego odpowiednika znanych nam ciast w wersji bezglutenowej może być niemożliwe. Nic bardziej mylnego! Dzięki mieszankom bezglutenowych mąk możemy upiec każdy rodzaj ciasta, nie pozbawiając go walorów smakowych, podobnych do oryginalnych. Dobre ciasta bezglutenowe to na przykład ciasta, które na spodzie mają pokruszone ciasteczka lub cienki biszkopt. Ciasteczka i krakersy bezglutenowe można już z łatwością dostać w wielu sklepach spożywczych. Nie są to produkty ekskluzywne, choć czasem trzeba posiłkować się internetowymi sklepami z taką żywnością ze względu na większy wybór w smakach i dostępności. Tradycyjna kruszonka również może być zastąpiona tą zrobioną z mąki bezglutenowej, na przykład kokosowej lub konopnej. Mąka kukurydziana również świetnie nada się do wypieków, dodając żółtego koloru. Przepisy na dobre ciasta bezglutenowe znajdziemy na polskich kulinarnych blogach.

Dobre ciasta, ciasteczka i wypieki typu chałki czy słodkie rogale możemy dostać w dużych supermarketach. Należy jednak zwracać uwagę na datę ważności i dokładnie oglądać każdy produkt, ponieważ bezglutenowe ciasta i chleby mają tendencję do psucia się mimo długiej daty przydatności.