Karob jako zamiennik kakako

Nie wszyscy mogą spożywać kakao. Niektórzy są po prostu na nie uczuleni, inni są bardzo wrażliwi na kofeinę, której kakao zawiera spore ilości. Jest również kaloryczne, unikają go więc osoby będące na diecie i dbające o linię. Na próżno jednak szukać osoby, która nie przepada za czekoladą. Nie muszą jednak rezygnować z ulubionych łakoci, mogą poszukać zamiennika.

Do czego wykorzystać karob?

gdzie kupić karobWielu osobom z pewnością ciężko wyobrazić sobie życie bez czekolady. Jednak miłośnicy tego przysmaku wcale nie muszą rezygnować z przyjemności, którą daje ta słodycz. Wystarczy, że sięgną po karob. Jestto ta naturalny zamiennik kakao w kuchni, doskonale znany alergikom i osobom na diecie bezglutenowej. Na czym polega wyjątkowość tego produktu? Przede wszystkim smakiem i zapachem przypomina czekoladę, stąd sprawą oczywistą jest możliwość jego wykorzystania we wszelkiego rodzaju słodkich wypiekach, słodyczach, syropach i musach. Ma również naturalnie słodki smak, bez problemu można więc przygotować z niego napój na wzór gorącej czekolady. Posiada również wiele cennych dla zdrowia składników mineralnych, jego stosowanie jest więc korzystne dla organizmu. Warto również zaznaczyć, że karob zawiera niewielkie ilości tłuszczu, dlatego bez obaw mogą sięgać po niego osoby dbające o linię. Wobec tego gdzie kupić karob? Mączkę chleba świętojańskiego najłatwiej jest dostać w sklepach ze zdrową żywnością.

Warto stosować karob nie tylko wtedy, gdy cierpimy z powodu alergii na kakao. Również w sytuacji, gdy chcemy zachować szczupłą sylwetkę i preferujemy spożywanie fit- słodyczy. Także osoby, które borykają się z problemami układu pokarmowego, powinny zainteresować się mączka chleba świętojańskiego- zbawiennie działa na trawienie. To wszechstronny produkt, który warto mieć w kuchni.