Pakowanie bez dostępu tlenu

Pakowanie bez dostępu tlenu

Nie od dziś wiadomo, że produkty spożywcze najczęściej psują się na skutek długiego leżakowania w lodówce. Dodatkowo jeśli są one przechowywane luzem, bez żadnych pojemników to jeszcze bardziej rośnie ryzyko skrócenia czasu przydatności takich produktów do spożycia. Jednak znane są obecnie metody pozwalające na skuteczne wydłużanie takiego czasu. Jedną z nich jest stosowanie opakowań próżniowych.

Sprawdzone pakowaczki próżniowe

zgrzewarka do pakowania próżniowegoCzynnikiem, który w dużej mierze przyczynia się do psucia się pokarmów jest powietrze. Samo w sobie nie powoduje ono psucia ale jednak jest ono nośnikiem różnych bakterii, grzybów czy pleśni. Gdy w naszej lodówce pozostawimy wędliny bez opakowania to bardzo szybko zaczną pojawiać się na nich białe wykwity pleśni. Żeby temu zapobiegać warto stosować pakowanie próżniowe. Obecnie w sprzedaży dostępne są takie pakowarki, które każdy może posiadać w swoim domu i pakować dzięki nim nawet kanapki do pracy. Takie czynności umożliwia nam zgrzewarka do pakowania próżniowego. Jest to urządzenie stosunkowo proste w działaniu. Opiera się ono w zasadzie o dwa kluczowe elementy. Pierwszym z nich jest pompa, która jest w stanie skutecznie wyssać całe powietrze znajdujące się w opakowaniu. Z kolei drugim elementem jest listwa zgrzewająca, która sprawia że na naszym rowku tworzy się bardzo szczelne połączenie uniemożliwiające dostawanie się powietrza do opakowania.

Na chwilę obecną zgrzewarki do pakowania próżniowego możemy zakupić już nawet w marketach. W sprzedaży dostępne są pakowarki komorowe oraz małe urządzenia gdzie pakowanie odbywa się bez wkładania produktów do urządzenia. Pierwszy z wymienionych rodzajów jest jednak zdecydowanie droższy i dodatkowo zajmuje więcej miejsca. Sprawdza się on głównie w przypadku mniejszych firm działających w gastronomii.

Close Menu