Porcelana w gastronomii

Porcelana w gastronomii

Chcąc kupić coś gotowego do jedzenia, udajemy do pobliskiego baru, punktu gastronomicznego, lub do restauracji. Jeżeli zamawiamy na miejscu, to danie dostaniemy podane na ogólnie dostępnej dla klientów porcelanie.

Rodzaje porcelany wykorzystywanej w gastronomii

porcelana do gastronomiiW zależności od rodzaju serwowanych potraw, każda restauracja ma na wyposażeniu określone elementy zastawy stołowej. Zawsze najwięcej jest jest w wykwintnych miejscach, gdzie można zjeść wyjątkowy obiad z całą rodziną, zamawiając pełny obiad. Porcelana do gastronomii jest najczęściej zamawiana na sztuki, ponieważ trzeba mieć określony zapas talerzy, kubków, czy innych elementów zastawy. W takim miejscu nie trudno o straty w postaci rozbitej porcelany, dlatego najlepiej zastawę kupować na sztuki. W restauracjach są wykorzystywane przede wszystkim talerze płytkie i głębokie na dania obiadowe, miseczki na sałatki, talerzyki deserowa, kubki, a czasem także wazy na zupę, czy dzbanki na napoje. Na pewno nie może zabraknąć filiżanek na espresso i dzbanuszków do mleka, bo w każdym miejscu z jedzeniem jest serwowana kawa. Oczywiście poza porcelaną, potrzebne też jest odpowiednie szkło, czyli szklanki o różnej pojemności i kształtach do drinków, mrożonych napojów, czy także koktajli. Najczęściej wybierana jest śnieżno białą porcelana, ponieważ będzie pasować do każdego wystroju i każdego dania. Kwestia dobrania odpowiednich dekoracji i danie jest odpowiednio podane. Do kompletu do porcelany, trzeba jeszcze mieć właściwe sztućce.

Zakupy porcelany do gastronomii robi się hurtowo, ponieważ nikt nie będzie co chwile chodził do sklepu, kiedy stłucze się talerz. Ceny porcelany zależą od modeli, a czasem nawet od jednorazowej ilości jaką nabywamy. Najtańsze elementy dostaniemy za niecałe 10 zł.

Close Menu