Zdrowe ciastka bezglutenowe

Zdrowe ciastka bezglutenowe

Szacuje się, ze na celiakię choruje kilka procent społeczeństwa, zatem niezbyt wiele, ale coraz częściej ludzie świadomie rezygnują z glutenu, po odczuwają dyskomfort po jego spożyciu. W związku z tym rośnie zainteresowanie produktami bezglutenowymi.

Z czego się robi ciastka jaglane?

bezglutenowe ciasteczka jaglaneProso jest jednym z najbardziej cenionych zbóż na świecie, ponieważ zawiera mnóstwo witamin i składników mineralnych. Jest łatwostrawne i ma raczej neutralny smak, dlatego też ma szerokie zastosowanie w kuchni. Z prosa robi się mąkę, kaszę, a także płatki jaglane. Mąka idealnie się sprawdzi do ciast czy naleśników, natomiast kaszę większość z nas łączy z jaglanką lub jako dodatek do obiadu. Jednak to nie jedyne jej zastosowanie, ponieważ z powodzeniem można z niej upiec pyszne bezglutenowe ciasteczka jaglane, które pokocha cała rodzina. Ich przygotowanie jest bardzo proste, dlatego bez obaw można je samodzielnie w domu przygotować. Przede wszystkim potrzebujemy ugotowaną kaszę jaglaną, mąkę na przykład kukurydzianą, wiórki kokosowe, które nadadzą ciasteczkom chrupkości, jajko oraz nieco tłuszczu i słodu. W ciastkach jaglanych dobrze się sprawdzi olej kokosowy, a jeżeli chodzi o słód, to można dodać do nich miód, ksylitol czy syrop z agawy. Wszystkie składniki się zagniata i formuje małe kuleczki, które wystarczy spłaszczyć i odcisnąć na nich wzór widelcem, aby estetycznie wyglądały. W piekarniku muszą spędzić maksymalnie kilkanaście minut, po czym będą gotowe do spożycia po wystygnięciu.

Jak widać z ich przygotowaniem poradzi sobie nawet laik, zatem są bardzo proste. Na długo zachowują świeżość, jeżeli są właściwie przechowywane, czyli w szczelnie zamkniętym pojemniku. Sprawdzą się na drugie śniadanie, przekąska w ciągu dnia czy poczęstunek dla gości.